Pantotensyra - motverka problemhy?


När jag för några år sedan (3½ år för att vara exakt) la av med allt vad som heter hormonella preventivmedel så fick jag världens utbrott i ansiktet. Det var däremot ingen chock för mig, eftersom jag innan jag började med hormoner hade väldiga svårigheter med min hy. Att mina finnar skulle komma tillbaka hade jag lite "räknat med". Det är inte så att jag har haft svår acne, men ändå mycket finnar och pormaskar. Så mycket så att det gjorde 13-åriga jag mycket obekväm. Jag klippte pannlugg för att täcka det värsta i pannan och smetade foundation i hela ansiktet för att täcka finnarna, och därmed skapades en ond cirkel. Jag har prövat det mesta i behandlingsväg förutom starka medel som roaccutan och dylikt. Jag menar, hellre några finnar än självmordtankar och håravfall (som faktiskt är vanliga biverkningar av det). Men i övrigt har jag prövat både det ena och det andra i behandlingsväg, bl.a. olika ansiktstvättar, både ekologiska och ickeekologiska, krämer, kosttillskott, skinoren osv.. Listan kan göras lång!Det är ju ingen ovanlighet med problemhy, och det är inget som skulle förstöra min livskvalité på något vis även fast jag ibland är missnöjd när jag beskådar min hy i spegeln. Men när jag nu vid snart 25-års ålder fortfarande har problem av ungefär samma kaliber som när jag var 13 år känns det som att det får vara nog.

Rosenseriens produkter är något jag storgillat, det har gjort gott åt mitt ansikte, men har dock inte löst problemet. Dessutom är rosenseriens produkter väldigt dyra, om än prisvärda. Min hy är även mycket förtjust i MSM, och det är något jag brukar ta invärtes (och för all del även utvärtes) i omgångar. MEN för något år sedan kom jag över en artikel om pantotensyra.Vad är då pantotensyra? Pantotensyra är kort och gott Vitamin B5. Det är ett vattenlösligt vitamin som behövs för omsättningen av aminosyror. Det här är bra grejer för vårt nervsystem och immunförsvar, och sägs stabilisera blodsockret, motverkar inflammationer och även förebygga influensa. Men det som väckte mitt intresse allra mest är en studie gjord 1995 av en fyndig man vid namn Lit-Hung Leung. Denna studie visade att hög dosering av pantotensyra kan ha positiv effekt vad gäller behandling av acne. Pantotensyran göra att mängden fett som produceras i porerna minskar (= färre inflammerade talgkörtlar = färre finnar). Och ja, eftersom det är svårt att överdosera B5-vitamin så känns EN studie alldeles tillräckligt i det här fallet för att jag skulle vara villig att ge det en ärlig chans. Googlefreak som jag är har jag ju dessutom plöjt genom halva world wide web för att kolla ifall andra har erfarenheter av intag av pantotensyra.

Vissa anser att det här med att pantotensyra skulle bota acne är ren bluff, medan andra lovar dyrt och heligt att detta är lösningen på deras problem. Jag förstår om det inte finns någon läkare som ställer sig bakom det faktum att pantotensyra botar acne. Men å andra sidan så finns pantotensyra att köpas för en billig peng på hälsokostaffärer och inte receptbelagt på apoteket. Well well, enough said.. Men personligen tror jag att ju mindre kemikalier, desto bättre.

Jag har faktiskt tidigare vid ett tillfället knaprat dessa piller, och upplevt viss förbättring. Men jag har lite svårt med att komma ihåg att svälja piller på morgon. Det föll oftast i glömska. Men burken tog slut iallafall. Nu var det dags för en ny. Iförrgår var jag till hälsokostaffären och nappade åt mig en burk, och nu har jag lovat mig själv att dyrt och heligt ta ett piller varje dag. VARJE dag. Punkt. Kan uppdatera er hur det går, om någon är nyfiken.


Har du erfarenheter av pantotensyra?

GLÖM INTE ATT FÖLJA MIG PÅ BLOGLOVIN & INSTAGRAM

Gillar

Kommentarer

Eleonore
,
Vad intressant dethär var. Jag har själv också problemhy, så jag vet hur det är. Finns det en chans att få bättre hy så tar man den. Blogga gärna om hur det går sen, så vet man om man borde testa det själv också 😊
saramoller
saramoller,
Kul att du tycker det! 😊 Lovar att komma med en uppdatering på den fronten när jag hållt på en tid. Sray tuned. ^^,
nouw.com/saramoller
Kristina ,
Jag är 30 år och har alltid haft finnar (stora bölder) och provat det mesta. Åt mig funkade inte Pantotensyran alls. Nåt som jag däremot kan rekommendera är Aloe Vara. Jag dricker det varje morgon på tom mage. Min hud är långt i från perfekt. Men mycket bättre än tidigare!!
www.kickanstyle.bloqspot.com
Pernilla
,
åå tejde jäkla finnan 😟 vi ji mang som lider åv dem. jag läser gärna om hur e gar me pillergnagase 😊